Facing Animals op “Cinema Animale” in ‘t Hoogt Utrecht, 15 oktober 2014

Cinema Animale: We houden van dieren….toch?

Prikkelende wetenschap en kwaliteitsfilms i.s.m. Filmtheater ‘t Hoogt.

Huilende kamelen, pratende katten, beroemde apen, knuffelkoeien en je eigen huisdier. Alles komt langs in Cinema Animale in ‘t Hoogt, een film- en wetenschapsprogramma met in de hoofdrol mensen en dieren. In drie avonden ontdek je hoe Flipper jouw kijk op dieren heeft veranderd. Waarom we vleeskuikens gedogen en hoeveel we lijken op chimpansees. Met films als ‘The story of the weeping camel’, ‘Mijn lieve kankerhond’ en ‘See no evil’ duik je samen met wetenschappers dieper in de relatie tussen mens en dier.

Woensdag 15 oktober 2014, 19.00 uur
Locatie: Filmtheater ‘t Hoogt
Koop hier je tickets

Waarom betalen we ons blauw aan een chemokuur voor onze hond, maar kopen we tegelijkertijd in de supermarkt kiloknallers? Waarom willen we een schattige Chihuahua, maar nemen we voor lief dat dit doorgefokte ras altijd hoofdpijn heeft? Waarom knuffelen we koeien, terwijl we de volgende dag een biefstukje eten?

Dierenliefde en bio-industrie
In de twee korte documentaires ‘Mijn lieve kankerhond’ en ‘Facing animals’ komt de wereld van de intense dierenliefde en de bio-industrie samen en zie je hoe complex en vreemd onze huidige relatie tot dieren is. We houden van dieren maar tegelijkertijd is het ook een product dat geëxploiteerd wordt.

Van werkdier tot gezelschapsdier
Prof. dr. Peter Koolmees, bijzonder hoogleraar Diergeneeskunde in Historische en Maatschappelijke Context, graaft met ons mee in het verleden om ons eigen gedrag te duiden. Hoe komt het dat wij zo’n complexe en ambivalente relatie tot dieren hebben? Sinds wanneer houden we dieren als huisdier? En hoe werden ze van een werkdier een gezelschapsdier? Vanuit welk perspectief en om welke redenen geven wij geld uit aan de dierenarts? Door een duik in de geschiedenis te nemen en te zien hoe er in het verleden gedacht werd over mens en dier, kunnen we beter onze houding bepalen voor de toekomst.chihuahua_lieve_kankerhond